En kvinna mitt i livet.Gift och har två barn samt två hundar. I våran famil har vi drabbats av livet, maken är njursjuk (systnjurar) och vi ska genomgå en donation. Jag bestämde mig för att blogga dels för att skriva av mig samt ge kanske tips åt andra människor i liknande situation. Sedan kommer jag att skriva om andra saker men till och början kommer det säkerligen till att handla om sjukdomsbilden.
fredag 14 augusti 2009
Snälla har ni tid..?
Om ni har tid och lust skulle jag vilja be er att titta igenom denna presentationen som jag har gjort. Det är till valpkursen, och vi skulle göra en rasbeskrivning.
Skriv gärna om det är något som fattas.
Tack på förhand.
Engelsk Bulldog
Användnings områden:
Sällskap och vakt hund.
Storlek:
30-40 cm
Vikt:
Hanhund:24-25 kg
Tik: 22-23 kg
Historik:
Ursprungsland för denne rasen är England. Från början använde man dessa hundar till Tjurhetsning(därav namnet ”Bull”) vilket var en grym sport.
Dessa hundar blev populära för sina ändamål för dels var dom oerhört starka i sina käkar och fruktansvärt envisa och totalt orädda.
Om man tittar på en engelsk bulldog så rent utseendemässigt kan man se varför dom användes just till tjurhetsning.
Deras intryckta ansikte med nosen som pekar uppåt, var just, för att när dom fick tag i tjurens hals så kunde dom låsa sig fast med käkarna och få luft samtidigt.
Deras låga framställ som är lägre jämförelsevis med bakstället (tvärt emot andra hundraser) hade sin funktion och det var för att tjuren inte skulle ha lätt att komma under magen på hundarna och skada dom med sina horn.
Dessa barbariska/grymheter skedde på 1700- talet, år 1835 förbjöds det.
Den första rasstandarden för engelska Bulldoggen publicerades år 1875.
Men många raser bland annat Mastiff, Rottweiler, och andra raser som anses ”skarpa” har just den Engelska Bulldogen i sig.
Nuläge:
I dag är det är ett minne blott när det gäller, dess blodiga ursprung. Tack vare urvalsavel så är Engelsk Bulldog numera en älskvärd sällskapshund.
Engelska Bulldogen, har tyvärr varit väldigt dåligt avlad på och med utställningens stora intrång där man förespråkade allt som oftast extrema och framförallt ej funktionsdugliga utseende så höll det på att sluta i total katastrof för denna rasen.(Min personliga åsikt om utställningar). Helt plötsligt fick man fram korta och breda hundar.
Dom fick problem med andningsvägarna som blev för trånga, tikarna fick problem med att föda naturligt, utan det blev allt som oftast kejsarsnitt, osv.
Där har avelsrådet gjort ett enormt arbete!
I dags läge är man angelägen om att få höga hundar (som dom var från början) och inte så breda!
Numera (tack vare strikt avelsarbete)börjar det åter igen att födas valpar på den naturliga vägen, alltså inga kejsarsnitt!
Tyvärr föds det endast ca 90 st engelska Bulldoggar i hela Sverige/år, så dom är svåra att få tag i.
Egenskaper:
Engelsk Bulldog är energisk, modig, robust och förnäm.
Trots sitt skrämmande utseende är den en kärleksfull, lugn och tyst hund med en god karaktär. Den är en fantastisk lekkamrat till barnen och den binder sig starkt till sin ägare.
Till skillnad från andra raser så behöver den inte stimulans som andra hundar kan behöva, utan bara den får vara med sin familj är den nöjd med livet.
För engelsk Bulldog är en livsnjutareJ)
En engelsk bulldog är en fredsälskare, den har en oerhörd lång retningströskel innan den blir arg, men när den väl blir arg, då finns det ingen återvändo, den slåss tills den segrar eller dör, men den ger sig aldrig.
Därför fodrar den strikt träning, på ett speciellt sätt. (Ingen kamp bland annat) men gärna mycket mycket pussar:))
Nu innebär inte detta att bulldoggar är aggressivare än andra raser. Men de är vad man säger hårda i psyket.
De föds med storhetsvansinne och en personlighet som sen följer dem resten av livet. Klarar man inte av att leva med en hund som INTE tillbeder en ska man alltså inte skaffa sig en engelsk bulldogg.
En engelsk bulldogg tittar på husse och matte och konstaterar förnöjt: "-JAG är det bästa matte och husse vet:))
.Jämfört med många andra raser är de mindre bitiga som valpar och det är alltså inte helt givet att du får ditt hem sönderbitet när du får hem en bulldogg.
De lär sig snabbt att bli rumsrena.
Att lära en bulldogg att gå i koppel är överhuvudtaget ett begrepp som inte finns. En bulldogg kan gå i koppel på en gång.
De går inte och söker spår i skogen för att sticka iväg och jaga vilt. De går helt enkelt en promenad tillsammans med dig precis som vilken människa som helst. Sätter du dig ner och fikar i en glänta så sätter de sig ner bredvid.
Pga av att de växer så oerhört fort (ca 1 kg/vecka!) är det av yttersta vikt att de inte överansträngs eller blir överviktiga. Första året är man inte ute och går med sin bulldogg, man är ute och står.
Självklart har de mer energi än så därför får man tillbringa mycket tid på golvet tillsammans med sin valp och hitta på övningar i hjärngymnastik för att trötta ut den.
Som vuxen är det en lugn sällskapshund men för det vill den ha mer att göra än att bara ligga på sofflocket och vara dekorativ.
Eftersom engelsk Bulldog är grova hundar och därför är dom helt olämpliga att träna agility med eller att jogga eller cykla med.
För bättre kunna förstå Bulldoggens karaktär ska jag översätta en historia som skrevs av en författare år 1872 och den lyder:
För några år sedan var jag på en kvällspromenad när jag blev avbruten i mina tankar av två hundar. Den ena var en Bulldog och den andra var någon form av en mastiff. Mastiffen var både högre och ilsknare.
Han gjorde ett flertal attacker mot Bulldogen, och försökte att få till ett slagsmål, men Bulldogen som inte backade stod ståndaktligen kvar och försvarade sig för att sedan vandra iväg.
Missnöjd med att inte få till ett ”uppfriskande slagsmål” begav sig mastiffen missmodigt iväg för att söka efter ett lämpligare offer att trakassera.
Alldeles strax fann den en terrier som den flög på, denne terriern hade inte en chans, den skrek och var rädd, då dök Bulldogen fram, (han hade hört hur hjälplös terriern var) kastade sig på Mastiffen så den fick ge sig, och dra sig vackert tillbaka.
Då gick Bulldogen sin väg, men det var det som Mastiffen väntade på och ännu en gång gick den till attack mot den stackars hjälplöse terriern.
Ännu en gång hörde Bulldogen hur hjälplös terriern var och åter igen kom den till dess undansättning.
Denna gången lämnade inte Bulldogen terriern utan och såg till att den kom välbehållen hem genom att följa den hela vägen.
Mastiffen anföll inte någon mera gång utan bara stod och såg på när hanses offer promenerade iväg med sin räddare i nödenJ
Skötsel:
En engelsk Bulldog är en enkel hund att sköta. Pälsen behöver borstas igenom varje dag. Klorna ska klippas varje vecka, för att bibehålla fina tassar.
Sedan har dom ju som bekant veck i ansiktet, där är det viktigt att hålla rent, och smörja framförallt i tårkanalen, det bästa som jag personligen har hittat är SILONSALVA, som finns på apoteket och är vattenavvisande.
Hur smarta är de?
Engelsk Bulldog är OERHÖRT intelligenta. De lär sig nya saker med som regel 1-2 repetitioner. Sen sitter det. Man behöver alltså aldrig träna och gno i samma mening som med andra hundar.
"-Åh, tänker du lyckligt, en hund med gratis kadaverdiciplin!"
Glöm det!!!
En engelsk Bulldog lyder men, kanske inte helt på momangetJ
En engelsk Bulldog, är oerhört envisa, många människor fastnar/fascineras just av deras envishet. Får en engelsk Bulldog för sig att inte kliva ur bilen eller vägrar gå, ja då har du ett problem!
Familjehund:
Engelsk Bulldog lämpar sig särskilt bra som familjehund. Den har ett oerhört stort hjärta som rymmer många. Den både älskar och har tålamod med barn. Eftersom Engelsk Bulldog är så pass ”säker” hund och som inte behöver motioneras flera timmar om dagen och som dessutom älskar sin familj så har man börja upptäcka fördelar med denna hunden även för handikappade människor.